Hallo! Ik ben Tom

Ik ben een molenaar en een bakker, en Kiekebich is mijn project.

Kiekebich is geen conventionele bakkerij. Het is meer dan een plaats waar brood gemaakt en verkocht wordt, het is een middel om mijn eigen visie op broodmaken over te brengen, een kans om traditionele vaardigheden aan te leren en om mijn passie voor goed brood te delen.

In 2014 ontdekte ik een 13e-eeuwse watermolen in Sint-Gertrudis-Pede (Dilbeek, naast Brussel). Ik leerde de mensen kennen en werd verliefd op het traditionele proces van malen en brood bakken in een houtgestookte oven. Ik besloot een ” meester molenaar ” diploma te behalen en begon vrijwilligerswerk te doen op de Pedemolen (doe ik nog steeds) eerst om te leren, en nu om mijn kennis over het malen van meel en het bakken in een houtoven te delen.

In 2015 heb ik mijn carrière in de muziekwereld vaarwel gezegd en ben ik volop voor mijn andere passie gegaan. Ik ging aan de slag bij gelijkgestemde bakkers om te leren over ambachtelijke broodbereiding en baktechnieken.

Langzaam werd de kriebel onweerstaanbaar om mijn eigen interpretatie van goed, gezond, voedzaam en eerlijk brood te gaan bakken voor een breder publiek.

Zo is Kiekebich ontstaan.

Wat is voor mij "goed brood"?

— Natuurlijke ingrediënten

Het meel en de andere ingrediënten moeten vrij zijn van chemische behandeling, vrij van additieven en verbeteraars.

— Water

Het deeg moet goed gehydrateerd zijn, met natuurlijk water van goede kwaliteit.

— Gisting

Ik gebruik bijna uitsluitend zuurdesem voor mijn broden. Ik geloof dat je nooit de echte complexe smaak en alle aroma’s van traditioneel artisanaal brood zal kunnen bekomen als je geen goede zelfgemaakte natuurlijke zuurdesem gebruikt. Zuurdesem maakt een brood gezonder, makkelijker te verteren, smaakt goed, en blijft veel langer vers. En nee, het betekent niet dat je brood zuur zal zijn.

— Bakken

Voor mij moet een brood goed gebakken zijn, maar niet aangebrand! De korst moet drie verschillende kleuren hebben (geelbruin, bruin en donkerbruin), ze moet dik genoeg zijn maar toch knapperig, en de kruim moet onregelmatig zijn, met alveolen van allerlei grootte. De textuur moet stevig zijn maar toch luchtig.

Waar geloof ik in?

— Flour Power

Ik gebruik verschillende soorten meel en bloem voor de bereiding van mijn producten. De meeste granen worden geteeld en gemalen in een straal van 30 km rond Brussel.

Het meeste meel haal ik bij de Flietermolen in Tollembeek, maar soms haal ik ook speciale partijen bij andere artisanale molens in België of in het buitenland als het echt de moeite is om te proberen, of gewoon omdat ik geraakt ben door de manier waarop de boeren of de molenaars werken, of door de mensen zelf.

 

— Bio-Logica

Biologisch voedsel is goed, maar dat is niet genoeg. Belangrijker dan ” biologisch ” (bio) te zijn, is dat het natuurlijk is en geproduceerd met respect voor de natuur en voor de mensen die aan de productie meewerken. Ik heb niet het lokale ” bio ” label, maar ik garandeer dat al mijn producten enkel niet-industriële, natuurlijke en respectvolle ingrediënten bevatten, biologisch en lokaal indien mogelijk.

Wat nog?

— Allergenen

Opgelet, mijn producten bevatten allergenen. Sommige kunnen afkomstig zijn van de ingrediënten, andere kunnen per ongeluk in het product terechtkomen door kruisbesmetting via andere bereidingen.Vraag me als je meer wilt weten over een bepaald product.

Ook kan de samenstelling van mijn producten in de loop van de tijd iets veranderen. Aarzel niet om meer details te vragen, ik zal u graag alles vertellen over mijn producten in absolute transparantie.

— Gluten

Behalve voor mensen met een glutenallergie (coeliakie), is er niets mis met de gluten die van nature in sommige granen zitten. Het is de kwaliteit van de gluten dat van belang is! Gluten hebben altijd al in de meeste granen gezeten die gebruikt worden om brood te maken. Het is essentieel voor het maken van goed brood.

Het natuurlijke meel dat ik bij Kiekebich gebruik en de manier waarop mijn broden met zuurdesem worden gefermenteerd, maken de gluten perfect verteerbaar voor de grote meerderheid van de mensen. Probeer het zelf en kijk of het ook voor jouw organisme werkt.

 

— Prijzen

Mijn prijzen zijn gebaseerd op de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten en de arbeid die nodig is om de best mogelijke producten te leveren. Om deze reden kan en wil ik niet concurreren met industriële producties en supermarktprijzen. Mijn doel is om u producten van de beste kwaliteit te leveren, die niet kunnen worden verkregen uit goedkope ingrediënten of mechanische processen.

Door mijn producten te consumeren, draagt u bij tot een gezonde en duurzame productieketen die ondersteund wordt door gepassioneerde mensen wiens voornaamste bekommernis de kwaliteit voor de eindconsument is, de zorg voor het milieu en een eerlijk loon voor de actoren van de keten. En natuurlijk draagt u bij aan een gezonde voeding voor uzelf.